Ce sunt lentilele progresive?
Lentilele progresive arată ca orice alte lentile normale pe care le-ați putea avea în rama de ochelari. Dar, au un talent ascuns: fiecare conține mai multe prescripții sau dioptrii.
Dacă aveți nevoie de prescripții separate pentru a vedea clar la distanțe diferite, lentilele progresive le pot acomoda pe toate cu o singură pereche de ochelari. Acestea vă permit să faceți sarcini care necesită vedere de aproape, vedere intermediară și vedere la distanță fără a schimba ramele sau a vă scoate ochelarii.
Ochelarii progresivi poartă câteva nume diferite. Le puteți auzi denumite bifocale „fără linie”, trifocale sau multifocale, sau chiar ca varifocale.
Cum functioneaza lentilele progresive?
Lentilele progresive au zone destinate vederii de aproape, intermediare și la distanță. Aceste zone se amestecă una în cealaltă, așa că schimbarea puterii este – ați ghicit – progresivă, mai degrabă decât bruscă.
De obicei, partea superioară a lentilei ajută la vizualizarea la distanță și intră în joc atunci când privești drept înainte. Porțiunea din mijloc este destinată vizionarii intermediare, cum ar fi atunci când consultați ecranul computerului, privind ușor sub nivelul ochilor. În cele din urmă, zona de vedere de aproape tinde să se afle în partea de jos a lentilei și face ca sarcini precum citirea și coaserea să fie ușoare.
Pentru cine sunt potrivite lentilele progresive?
Lentilele progresive pot aborda probleme multiple de vedere, dar sunt cel mai frecvent utilizate pentru a corecta efectele prezbiopiei.
Prezbiopia este o afecțiune oculară legată de vârstă, cauzată de îngroșarea cristalinului ochiului și slăbirea mușchilor din jurul acestuia. Când lentila nu poate fi mișcată sau focalizată la fel de ușor, vederea de aproape se înrăutățește, iar obiectele par neclare când sunt în apropiere.
Simptomele prezbiopiei încep de obicei să apară în jurul vârstei de 40 de ani și mai mult de jumătate din populație le va experimenta. Nu este de mirare că lentilele progresive devin din ce în ce mai populare!