Ambliopia (cunoscută mai frecvent sub numele de „ochi leneș”) este o afectare a vederii cauzată de dezvoltarea anormală a vederii în timpul copilăriei timpurii.
Apare de obicei la un ochi, dar în cazuri rare, poate afecta ambii ochi. Termenul „ochi leneș” nu implică de fapt lene – înseamnă pur și simplu că un ochi nu funcționează așa cum ar trebui. În acest ghid util, vom analiza cauzele și semnele unui ochi leneș, cum poate afecta vederea și cum poate fi tratată.
Simptome de ochi leneș
Uneori, un ochi leneș poate fi ușor de prins doar privind ochii unui copil. Dar există și momente în care comportamentele unui copil ar putea fi un indiciu.
Iată câteva simptome comune ale ochiului leneș:
Ochi neuniformi sau mișcări independente ale ochilor: un ochi rătăcitor sau rătăcit care călătorește înăuntru, în afară, în sus sau în jos independent de celălalt poate fi un semn al unui ochi leneș.
Percepție slabă a profunzimii: persoanele cu un ochi leneș pot avea dificultăți în a-și spune cât de departe sau aproape este ceva. Acest lucru i-ar putea face să se lovească de lucruri, mai ales pe o parte.
Mijirea sau închiderea unui ochi: Un copil poate închide parțial sau complet un ochi în mod regulat.
Frecarea unui ochi: Un copil poate freca un ochi frecvent pentru a încerca să elimine vederea încețoșată sau dublă.
Înclinarea frecventă a capului: Copiii cu un ochi leneș își pot înclina frecvent capul într-o parte.
Diagnosticul de ochi leneș
La copii, medicii pot fi capabili să detecteze ochiul leneș prin screening-ul vizual de rutină. Aceste examinări au loc de obicei ca parte a controalelor regulate ale unui copil. Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră ar putea avea un ochi leneș, vizitați medicul oftalmolog pentru un examen și un posibil diagnostic.
Ce cauzează un ochi leneș?
Ochiul leneș se întâmplă atunci când ceva (cum ar fi o afecțiune oculară subiacentă) determină creierul să acorde mai multă atenție unui ochi decât celuilalt.
Acest lucru se întâmplă în primii 8-10 ani de viață (perioada critică a dezvoltării vizuale).
În cele din urmă, creierul începe să ignore ochiul mai slab pentru a evita confuzia. Acest lucru poate duce la agravarea vederii acelui ochi.
În cazurile severe, anumite tipuri de ochi leneș pot duce la pierderea vederii dacă nu sunt tratate.
Tipuri de ochi leneș
Deci, ce cauzează comportamentul nervos anormal în primul rând?
Există trei tipuri generale de ochi leneș în funcție de cauze.
Ambliopia refractivă: erorile de refracție precum miopia (miopia), hipermetropia (hipermetropia) și astigmatismul sunt probleme oculare frecvente. Ambliopia refractivă se poate întâmpla atunci când un ochi are o problemă de vedere refractivă care este mult mai gravă decât celălalt ochi. De exemplu, un ochi poate fi miop în timp ce celălalt este miop. Sau un ochi ar putea avea astigmatism sever, în timp ce celălalt nu. Creierul tinde să favorizeze ochiul „mai bun”, iar vederea se înrăutățește la celălalt ochi.
Ambliopie strabismică (dezechilibru muscular): strabismul poate fi denumit ochi încrucișați. Este atunci când ochii nu sunt aliniați și un ochi este îndreptat într-o direcție diferită de celălalt. În cazul ambliopiei strabismice (să spunem că de zece ori rapid), creierul „deconectează” ochiul nealiniat și vederea în acel ochi scade.
Ambliopia de privare: Cu ambliopia de privare, un ochi este lipsit de informații vizuale, deoarece ceva îl blochează. Acest lucru poate face ca vederea în acel ochi să fie neclară.
Iată câteva exemple de condiții care pot provoca acest tip de privare sau blocare a informațiilor vizuale:
Cataractă congenitală sau din copilărie: aceasta este o opacizare a cristalinului ochiului. Poate provoca vedere încețoșată sau distorsionată în ochiul afectat, ceea ce poate duce la ambliopie.
Cicatrice corneeană: Un ulcer corneean vindecat (o rană pe cornee cauzată adesea de o infecție) poate lăsa în urmă țesut cicatricial. Aceste cicatrici pot afecta vederea și pot duce la ambliopie.
Pleoapa căzută (ptoza): ptoza implică o pleoapă căzută peste ochi. După cum vă puteți imagina, acest lucru s-ar putea să vă împiedice să vedeți corect.
Leziuni oculare: Trauma ochiului poate cauza probleme precum umflarea, pierderea mușchilor sau afectarea nervilor care pot interfera cu vederea ochiului.
Glaucom: Glaucomul apare atunci când nervul optic este deteriorat. De obicei, provoacă tulburări de vedere, care uneori poate duce la ambliopie.
Cine are ochi leneș?
Ochiul leneș sau ambliopia apare adesea la copiii mici. Este cea mai frecventă cauză a problemelor de vedere în copilărie – până la 3% dintre copii au ochi leneș.
Dar diagnosticul și tratamentul precoce ajută la corectarea acesteia.
Riscul de ochi leneș crește cu:
- Naștere prematură
- Întârzieri de dezvoltare
- Istoric familial de ochi leneș
Tratament pentru ochii leneși
Tratamentul pentru un ochi leneș va depinde de cauza acestuia și poate implica mai multe metode, fie simultan, fie în secvență.
Câteva modalități posibile de a trata ochiul leneș sunt:
Lentilele corective: lentilele corectoare (ochelari de vedere sau lentile de contact) pot corecta și un ochi leneș, mai ales dacă este de la miopie, hipermetropie sau astigmatism. Plasturele pentru ochi sau filtrul: Purtarea unui plasture pentru ochi în stil pirat peste ochiul sănătos poate încuraja ochiul afectat să muncească mai mult. Uneori, un filtru este pus peste lentila ochelarilor ochiului mai puternic pentru a estompa vederea acelui ochi și a motiva ochiul mai slab să facă o treabă mai bună.
Terapia vederii: Un program de tratament personalizat poate fi conceput pentru a consolida abilitățile vizuale (cum ar fi urmărirea ochilor, focalizarea și coordonarea ochi-mână) și procesarea informațiilor.
Picături pentru ochi cu atropină: Picăturile pentru ochi care conțin atropină sunt o alternativă la un plasture sau un filtru. Utilizarea picăturilor estompează temporar vederea ochiului sănătos. Acest lucru face ca creierul să lucreze cu ochiul mai slab, îmbunătățindu-l în timp.
Chirurgie: Nu există o intervenție chirurgicală „ochi leneș”. Cu toate acestea, există proceduri chirurgicale care pot ajuta în unele cazuri de ochi leneș. Medicii ar putea recomanda intervenția chirurgicală pentru strabism pentru a ajuta ochii să lucreze mai bine împreună. Sau dacă o cataractă provoacă un ochi leneș, operația de cataractă poate corecta sau îmbunătăți problema.