Ochelarii de vedere sunt o modalitate ușoară de a vă corecta vederea. Dar există atât de multe tipuri de lentile, rame și chiar tratamente pentru lentile. De unde ar trebui să începi când cumperi ochelari? Ai de urmat 3 pasi.
Pasul Nr 1 privind ochelarii de vedere: De ce tip de ochelari aveți nevoie?
Există două tipuri principale de ochelari de vedere. Ochelarii cu dioptrie unică au o lentilă concepută pentru a vă ajuta să vedeți fie de aproape, fie de departe. Ochelarii multifocali corectează atât vederea de aproape, cât și cea de la distanță — toate cu aceeași lentilă. Partea superioară a lentilei acopera vederea la distanță, iar cea inferioara se concentrează pe vederea de aproape pentru lucruri precum lectura.
Lentile cu o singură dioptrie
Oamenii poartă ochelari cu lentile cu dioptrii unice pentru a rezolva mai multe tipuri de probleme de focalizare.
Miopie – Persoanele care au dificultăți în a vedea obiectele aflate la distanță pot purta acești ochelari.
Hipermetropie – Persoanele care au probleme cu vederea de aproape pot purta și ochelari cu o singură dioptrie.
Prezbiopie – Persoanele cu vedere bună la distanță dar pentru distanța de aproape vederea pot deveni încețoșată odată cu vârsta. Aceasta se numește prezbiopie. Ochelarii de citit au lentile cu o singură dioptrie care vă ajută să citiți de aproape.
Probabil că va trebui să-ți schimbi din când în când rețeta pentru ochelarii de citit recomandat fiind un consult optometric la maxim 2 ani. Acest lucru se datorează faptului că, între 40 și 60 de ani, cristalinul natural al ochiului va continua să-și piardă flexibilitatea. Aceasta înseamnă că veți pierde din ce în ce mai mult capacitatea de concentrare.
Lentile multifocale
Ochelarii cu lentile multifocale corectează vederea la distanță împreună cu prezbiopia.
Lentile bifocale corecte pentru citire în partea de jos și pentru distanță în partea de sus.
Lentilele progresive funcționează aproximativ la fel ca lentilele bifocale. Progresivii, totuși, au o tranziție lină în loc de linii de despărțire vizibile între zone. Mulți oameni preferă tranziția invizibilă a ochelarilor progresivi. Zonele focalizate sunt însă mai mici, deoarece zonele de tranziție folosesc mai mult spațiu. Lentilele progresive pot provoca mai multe distorsiuni decât alte tipuri de lentile.
Lentilele de computer au lentile multifocale concepute pentru a se focaliza pe ecranele computerelor, care sunt de obicei poziționate la aproximativ 60-80 cm distanță de față. Acești ochelari ajută la prevenirea oboselii ochilor. De asemenea, îi ajută pe angajații de birou să schimbe cu ușurință focalizarea între diferite distanțe. Acest lucru ar putea fi util într-o sală de conferințe, unde ar putea fi necesar să vă uitați înainte și înapoi la table albe, pagini tipărite și ecrane de computer.
Paul Nr. 2 pentru ochelari de vedere: Ce materiale pentru lentile ar trebui să alegeți pentru ochelarii tăi?
Materialul pe care îl alegi pentru lentilele tale face o mare diferență în ochelarii tăi. Lentilele pentru ochelari erau făcute doar din sticlă, dar astăzi majoritatea lentilelor sunt din plastic.
Lentile din plastic
Lentilele din plastic sunt mai ușoare și mai flexibile decât sticla. De asemenea, sunt mai sigure, deoarece lentilele sunt mai puțin probabil să se spargă. Aceste lentile au o capacitate inerentă de blocare a luminii UV si vin si cu un tratament antireflex.
Lentile din policarbonat
Se recomandă adesea ochelari cu lentile din policarbonat pentru sport și alte activități sau pur si simplu pentru o protejare mai mare impotriva zgarieturilor sau distrugerea lor. Policarbonatul este foarte rezistent la impact. Aceste lentile pot preveni adesea leziunile oculare.
Lentile Trivex
Trivex este un material plastic mai nou. Ochelarii cu lentile trivex respectă aceleași standarde de siguranță ca și policarbonatul. Avantajul este că lentilele trivex sunt mai puțin distorsionate decât lentilele din policarbonat.
Lentile cu indice mare
Lentilele cu indice mare sunt lentile subțiate, ușoare, din plastic. Ochelarii cu lentile cu indice mare sunt pentru persoanele care au nevoie de corecție vizuală ridicată. Pentru că sunt subțiri, reduc aspectul de „fund de sticla” care vine cu ochelarii cu lentile groase.
Paul Nr.3: Ochelarii tăi au nevoie de tratamente de protecție?
Tratamentele de protecție pentru ochelari sunt disponibile pentru a vă ajuta să vă mențineți ochii sănătoși.
Tratament antireflex
Tratamentele antireflectante reduc strălucirea. Acest lucru facilitează contactul vizual, previne oboseala ochilor și vă îmbunătățește aspectul. Lentilele tratate permit, de asemenea, să treacă mai multă lumină. Acest lucru vă îmbunătățește capacitatea de a vedea modele și litere mici. Aceste acoperiri sunt deosebit de utile pentru persoanele deranjate de strălucirea farurilor și a altor lumini în timpul conducerii pe timp de noapte, reflexii in geamuri sau stralucirea conferită de luciul apei.
Tratament cu ultraviolete (UV).
Tratamentul UV vă ajută să vă protejați ochii de radiațiile dăunătoare ale soarelui. Este posibil să nu aveți nevoie de acest tip de acoperire cu ochelari cu anumite tipuri de lentile din plastic. Unele lentile din plastic blochează lumina UV fără un strat special.
Tratamente policromatice
Unii oameni preferă să poarte un set de ochelari de prescripție atât pentru interior, cât și pentru exterior. Puteți alege ochelari cu lentile fotocromatice pentru a realiza acest lucru. Aceste lentile se ajustează în funcție de expunerea la lumină. Au o nuanță mai închisă la lumina soarelui și o nuanță mai deschisă în interior. Un dezavantaj este că lentilele fotocromatice nu funcționează bine în mașini sau avioane cu exceptia lentilelelor Transition xtractive Acest lucru se datorează faptului că ferestrele blochează razele de lumină care declanșează schimbarea nuanței lentilelor. În unele medii, poate dura câteva minute pentru ca nuanța lentilei să se schimbe de la întuneric la deschis.
Prețul ochelarilor: mai mult nu este neapărat mai bun
Mulți oameni își doresc rame de designer scumpe. Dar a cheltui mai mult pe rame nu înseamnă că vei ajunge cu ochelari de o calitate mai bună. Nu aveți nevoie de rame de designer pentru a avea o pereche buna de ochelari.
Cu toate acestea, nu vă zgârciți cu prețul când vine vorba de lentile. Acest lucru este valabil mai ales pentru lentilele bifocale sau progresive. Opticianul vă va ajuta să alegeți lentile bune. Lentilele cu o zonă largă de citire care minimizează distorsiunile vor merita costul.