Noțiuni de bază pentru examenul oftalmologic și testarea vederii

Când ar trebui să aveți un examen oftalmologic?

Screeningul vederii în copilărie

De la naștere până la adolescență, ochii copiilor cresc și se schimbă rapid.  Un examen este necesar pentru a identifica când copilul dumneavoastră ar putea avea nevoie de corecție dioptrică

Examene oftalmologice de bază pentru adulți

Dacă ochii tăi sunt sănătoși și vederea este bună, ar trebui să faci un examen complet de la oftalmolog o dată la 20 de ani și de două ori la 30 de ani.

Există câteva excepții:

 • Dacă aveți o infecție, vătămare sau dureri oculare, sau observați flotări bruște și fulgerări sau modele de lumină, sunați-vă medicul oftalmolog.
 • Dacă purtați lentile de contact, consultați-vă un oftalmolog în fiecare an.
 • Dacă aveți diabet zaharat sau aveți antecedente familiale de boli oculare, discutați cu oftalmologul despre cât de des ar trebui să vă examinați ochii.

Academia Americană de Oftalmologie recomandă ca adulții să facă un examen oftalmologic complet la vârsta de 40 de ani. Acesta este momentul în care pot apărea semne precoce de boală sau modificări ale vederii. Este important să găsiți bolile oculare din timp. Tratamentul precoce vă poate ajuta să vă păstrați vederea.

Nu toată lumea ar trebui să aștepte până la 40 de ani pentru un examen oftalmologic

Unii adulți nu ar trebui să aștepte până la 40 de ani pentru a avea un examen oftalmologic complet. Consultați acum un oftalmolog dacă aveți o boală oculară sau factori de risc, cum ar fi:

 • diabet
 • tensiune arterială crescută
 • istoric familial de boli oculare

După un examen, medicul oftalmolog vă poate spune cât de des ar trebui să vă verificați ochii în viitor. Este important să urmezi programul pe care ți-l oferă medicul oftalmolog, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Riscul de apariție a bolilor oculare crește pe măsură ce îmbătrânești.

Seniori și examene oftalmologice

Dacă aveți 65 de ani sau mai mult, asigurați-vă că vă verificați ochii în fiecare an sau doi. Oftalmologul dumneavoastră va verifica semnele de boli oculare legate de vârstă, cum ar fi:

 • cataracta
 • retinopatie diabetică
 • degenerescenta maculara legata de varsta
 • glaucom

Nu uitați, urmați întotdeauna programul recomandat de oftalmolog pentru viitoarele examene oftalmologice.

Ce verifică oftalmologii în timpul examenelor oftalmologice?

Un examen oftalmologic cuprinzător este simplu și confortabil. Nu ar trebui să dureze mai mult de 45 până la 90 de minute. Medicul dumneavoastră poate solicita unui membru al personalului să efectueze porțiuni din acest examen. Iată ce ar trebui să includă examenul:

Istoricul dumneavoastră medical

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre vederea dumneavoastră și despre starea dumneavoastră generală de sănătate. Vor întreba despre:

 • istoricul medical al familiei tale
 • ce medicamente iei indiferent dacă purtați lentile de corectie

Acuitatea ta vizuală. O diagramă pentru ochi „Tumbling E” din anii 1950. Diagrama are E majuscule orientate în direcții diferite, astfel încât persoanele testate pot indica direcția în care se îndreaptă litera, în loc să fie nevoiți să citească litere diferite.

Aceasta este partea unui examen oftalmologic cu care oamenii sunt cei mai familiarizați. Veți citi o diagramă a ochilor pentru a determina cât de bine vedeți la diferite distanțe. Acoperi un ochi în timp ce celălalt este testat. Acest examen va determina dacă aveți vedere 20/20 sau nu.

Rețeta dvs. pentru lentile de corectie

Medicul dumneavoastră vă va cere să priviți o diagramă de ochi printr-un dispozitiv numit foroptor. Foroptorul conține diferite lentile. Vă va ajuta să determinați cea mai bună rețetă pentru ochelari sau lentile de contact.

Medicul dumneavoastră poate verifica modul în care pupilele dumneavoastră răspund la lumină prin strălucirea unui fascicul luminos de lumină în ochi. Elevii răspund de obicei devenind mai mici. Dacă elevii tăi se lărgesc sau nu răspund, acest lucru poate dezvălui o problemă de bază.

Viziunea ta laterală

Pierderea vederii laterale (viziunea periferică) poate fi un simptom al glaucomului. Acest test poate găsi probleme oculare de care nu sunteți conștienți, deoarece vă puteți pierde vederea lateral fără să observați.

Mișcarea ochilor tăi

Un test numit motilitate oculară evaluează mișcarea ochilor tăi. Oftalmologul tău se uită să vadă dacă ochii tăi sunt aliniați. De asemenea, verifică dacă mușchii ochilor funcționează corect.

Presiunea din ochi

Testarea presiunii oculare, numită tonometrie, măsoară presiunea din interiorul ochiului (presiunea intraoculară a ochilor sau IOP). PIO crescută este un semn al glaucomului. Testul poate implica o pufătură rapidă de aer pe ochi sau aplicarea blândă a unui vârf sensibil la presiune în apropierea ochiului sau împotriva ochiului. Oftalmologul dumneavoastră poate folosi picături de ochi amorțitoare pentru acest test pentru confortul dumneavoastră.

Partea din față a ochiului tău

Oftalmologul dumneavoastră folosește un microscop cu lampă cu fantă pentru a ilumina partea din față a ochiului. Aceasta include pleoapele, corneea, irisul și cristalinul. Acest test verifică dacă există cataractă sau orice cicatrice sau zgârieturi pe cornee.

Retina și nervul optic

Oftalmologul dumneavoastră vă va pune picături de ochi dilatatoare în ochi pentru a vă dilata sau a lărgi pupila. Acest lucru le va permite să vă examineze retina și nervul optic pentru semne de deteriorare de la boală. Ochii tăi pot fi sensibili la lumină timp de câteva ore după dilatare.

Alte teste în timpul unei examinări oculare

Oftalmologul dumneavoastră vă poate sugera alte teste pentru a vă examina în continuare ochiul. Aceasta poate include tehnici imagistice specializate, cum ar fi:

 • tomografie cu coerență optică (OCT)
 • fotografii cu fundul de ochi
 • angiografie cu fluoresceină (FA)
 • topografie, care este o scanare a suprafeței corneei
 • câmp vizual automatizat

Aceste teste vă ajută medicul oftalmolog să detecteze problemele din spatele ochiului, de la suprafața ochiului sau din interiorul ochiului pentru a diagnostica bolile din timp.

Fiecare parte a examenului oftalmologic cuprinzător oferă informații importante despre starea de sănătate a ochilor dumneavoastră. Asigurați-vă că aveți un examen oftalmologic complet ca parte a îngrijirii dumneavoastră pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Articole Relevante

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Ochelarii de vedere sunt o modalitate ușoară de a vă corecta vederea. Dar există atât de multe tipuri de lentile,…
Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Pentru persoanele fără probleme oculare sau factori de risc Consultați un specialist în îngrijirea ochilor pentru un screening inițial al…
Teste de vedere la domiciliu pentru copii și adulți

Teste de vedere la domiciliu pentru copii și adulți

Iată un test oftalmologic pe care îl puteți face acasă pentru a vă verifica vederea sau viziunea familiei și a…

Programează-te pentru o consultație gratuită!