ambliopie

TITLU

Ce este acuitatea vizuala?

Acuitatea vizuală este o măsură a cât de clară este vederea ta atunci când privești obiecte de la o anumită distanță.
Este reprezentată în scoruri fracționale cu care probabil ești familiarizat, datorită aceluia prieten căruia îi place să se laude cu vederea 20/20. Dar pentru cei dintre noi care nu au vedere 20/20, este posibil să nu ne cunoaștem deloc acuitatea vizuală. Deci, să facem un pas înapoi și să vorbim despre ce este acuitatea vizuală, cum este testată și cum este interpretată (indiferent de cifrele în joc).

Cum se măsoară vederea?

Medicul sau optometristul dumneavoastră vă pot măsura claritatea vederii prin efectuarea unui test de acuitate vizuală. Acest test se face ca parte a unui examen oftalmologic cuprinzător. Este partea examenului dvs. care implică citirea a ceea ce ați putea numi „diagrama testului pentru ochi”. Să aruncăm mai întâi o privire la diagramele utilizate pentru testarea acuității vizuale, apoi vom explica cum sunt utilizate.

Tipuri de diagrame de acuitate vizuală

Există multe variații diferite ale diagramelor de acuitate vizuală care pot fi folosite pentru a vă testa vederea. Iată cele care sunt cele mai des folosite.

Snellen Chart

O diagramă Snellen este cea mai frecvent utilizată diagramă pentru testarea acuității vizuale. (De aceea s-ar putea să auzi uneori un test de acuitate vizuală denumit test Snellen.) Cel mai probabil, este diagrama pe care o vei întâlni în timpul examenului oftalmologic. Această diagramă prezintă rânduri de litere majuscule (ei le numesc „optotipuri”) care descresc în dimensiune din partea de sus în partea de jos a diagramei. Este numit după creatorul său, oftalmologul olandez Herman Snellen.

Diagrama Snellen

Diagrama E aleatorie
Bunul nostru prieten, dr. Herman Snellen, a creat și această versiune a diagramei acuității vizuale – diagrama E aleatorie (sau E înclinată). Acesta a fost dezvoltat ca o alternativă la diagrama Snellen pentru persoanele care ar putea fi incapabile să identifice literele sau să comunice. De exemplu, această diagramă poate fi folosită pentru copiii sau adulții care nu știu să citească. Poate fi folosit și pentru pacienții care nu pot vorbi. În loc să numească litere, un pacient ar trebui doar să spună sau să arate în ce direcție sunt îndreptate „degetele” lui „E”. (Dr. Snellen a creat această diagramă în anii 1800)

Diagrama E aleatorie

 

 

Diagrama de recunoaștere a obiectelor

Pentru a evalua acuitatea vizuală a copiilor pot fi utilizate mai multe variante ale diagramei de testare a ochilor. (Cea din imagine este o diagramă de testare a figurilor Allen.) Aceste diagrame simplificate înlocuiesc literele majuscule ale unei diagrame Snellen cu figuri sau forme pe care copiii le recunosc cu usurință.

 

Diagrama de recunoastere a obiectelor

 

Care este procedura adecvată pentru testarea acuității vizuale?

O diagramă de acuitate vizuală (cel mai frecvent diagrama Snellen) va fi configurată la 6 metri distanță de tine.
Uneori, oglinzile sunt folosite pentru a crea o iluzie de distanță dacă camera nu este suficient de mare pentru a găzdui 6 metri (20 feet).
Optometristul dumneavoastră vă va pune să citiți rândurile de litere de sus în jos – fără ochelari sau lentile de contact – pentru a determina cel mai mic rând pe care îl puteți vedea clar.
Cel mai mic rând pe care îl puteți identifica determină cu exactitate scorul de acuitate vizuală.
De obicei, optometristul testează fiecare ochi individual, punându-vă să acoperiți sau să închideți câte un ochi pe rând.
La urma urmei, este posibil ca acuitatea vizuală să fie diferită pentru fiecare ochi.
Optometristul dumneavoastră vă va folosi scorul de acuitate vizuală (cu alte informații) pentru a vă ajuta să vă determinați prescripția.

Ce înseamnă numerele de acuitate vizuală?

Scorul tău de acuitate vizuală este un raport care compară vederea ta cu cea a unei persoane cu vedere „normală”. Primul număr al scorului de acuitate vizuală reprezintă distanța dintre dumneavoastră și diagrama testului pentru ochi. Acest număr este 20 pentru feet sau în regiunile care utilizează sistemul metric, numărul de sus ar fi 6 pentru 6 metri.
Îți amintești cum am menționat că găsim cel mai mic rând de litere pe care îl poți citi clar? Al doilea număr al scorului de acuitate vizuală este locul unde intră în joc. Al doilea număr al scorului tău este distanța la care cineva cu vedere „normală” poate citi cel mai mic rând. Cu cât al doilea număr este mai mare, cu atât viziunea unei persoane este mai puțin clară.

Acuitatea vizuală este doar o piesă a puzzle-ului!

În rețeta pentru ochi se află mai multe informații decât acuitatea vizuală. Dacă nu aveți vedere 20/20, nu intrați în panică.
Majoritatea oamenilor pot obține o vedere clară cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. (În plus, asta înseamnă că aveți o scuză pentru a cumpăra ochelari noi)

Programeaza-te astazi la un consult gratuit aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultatie gratuita