Astigmatismul este un defect comun care apare atunci când curbura corneei sau a lentilei nu este simetrică sau „uniformă’’.
De obicei, este o afecțiune minoră a ochilor pe care o vor avea într-o oarecare măsură, în special cei care poartă ochelari. Cu toate acestea, simptomele pot fi ușoare și corectarea vederii nu este întotdeauna necesară. Astigmatismul este adesea grupat cu două afecțiuni conexe – miopie și hipermetropie – toate definite sub „erori de refracție”. Astigmatismul este cel mai frecvent prezent încă de la naștere, dar se poate dezvolta și în urma leziunilor oculare sau ca o complicație a intervenției chirurgicale oculare.
Tipuri de astigmatism
Există două tipuri de defecte:
- Astigmatism regulat — corneea este curbată mai mult într-o direcție. Este cel mai comun dintre cele două tipuri și poate fi tratat cu ochelari speciali sau lentile de contact.
- Astigmatism neregulat — corneea poate fi inegală și curbată în mai multe direcții sau poate fi curbată mai abrupt în partea de jos. Acest tip de astigmatism poate fi rezultatul unei leziuni oculare care duce la o cicatrice pe cornee. Astigmatismul neregulat poate fi corectat cu lentile de contact, dar nu cu ochelari.
Semne și simptome
Simptomele pot include:
- vedere încețoșată sau neclară
- vedere la apropiere și la depărtare neclară sau distorsionată
- vedere periferică neclară
- dificultate de a distinge anumite forme și detalii
- incapacitatea de a vedea clar între liniile orizontale și verticale.
Dacă nu este tratat, astigmatismul poate provoca:
- dureri de cap
- încordarea ochilor
- dificultăți de lectură
- oboseală, mai ales atunci când faceți sarcini pentru perioade lungi, adică lucrul pe computer și citirea.
Ce cauzează astigmatismul?
Astigmatismul este de obicei cauzat atunci când corneea sau cristalinul nu au forma corectă. Majoritatea persoanelor care au astigmatism se nasc odată cu acesta, totuși nu se știe de ce se întâmplă. Pentru a înțelege astigmatismul și efectele sale, este important să înțelegem cum funcționează ochiul.
Există patru componente principale care ajută funcția ochiului
Corneea și obiectivul — acestea stau în partea din față a ochiului pentru a ajuta la focalizarea luminii care intră, similar cu obiectivul camerei. Acest lucru vă permite să formați o imagine pe retină.
Retina — aceasta se află în partea din spate a ochiului și este un strat de țesut care simte lumina și culoarea. Convertește lumina în semnale nervoase și diferențiază lungimile de undă pentru a interpreta culoarea.
Nervul optic — acesta trimite semnalele electrice de la retină la creier unde sunt decodificate și înțelese.
Astigmatismul, corneea si obiectivul
Corneea se află în partea din față a ochiului și este un strat subțire de țesut. Ajută la protejarea ochiului și, lucrând cu obiectivul, focalizează lumina care intră pe retină pentru a clarifica imaginile. Face acest lucru prin refractarea sau îndoirea uniformă a luminii pentru a oferi o vedere clară a obiectului.
Pentru a funcționa corect, corneea ar trebui să fie o curbă regulată, ca o sferă. Când aveți astigmatism, acesta are o curbă neregulată, similară cu forma unei mingi de rugby sau a spatelui unei linguri.
Ce înseamnă asta? Razele de lumină care lovesc corneea cu curbe neregulate sunt refractate mai mult într-o direcție decât alta, împiedicându-le să se concentreze pe partea dreaptă a retinei și rezultând o imagine neclară sau distorsionată. Acest lucru este cunoscut sub numele de astigmatism cornean.
Dacă lentila are o formă neregulată și lumina se îndoaie inegal, provocă aceeași problemă ca astigmatismul cornean. Aceasta se numește astigmatism lenticular.
Astigmatismul poate fi cauzat și de următoarele situații
- leziuni ale corneei — cum ar fi cicatrizarea unei infecții.
- chirurgie oculară — chirurgie care duce la modificări nedorite ale corneei.
- Keratoconus sau Keratoglobus — corneea se poate umfla, se subțiază sau își poate schimba forma din cauza acestor tulburări.
Cum se depistează astigmatismul?
Astigmatismul este de obicei diagnosticat în timpul testelor oculare de rutină. Cei care au astigmatism se nasc în mod normal cu defectul, dar starea poate rămâne nediagnosticată mult timp dacă nu se efectuează teste oculare regulate.
Este deosebit de important pentru copii să facă teste oculare de rutină, deoarece este posibil să nu-și dea seama că există o problemă la vedere. Dacă astigmatismul este lăsat netratat, acesta poate sfârși prin a provoca ochiul leneș și poate afecta și capacitatea copilului dumneavoastră de a citi și de a se concentra la școală.
Există câteva teste care pot fi făcute pentru a verifica astigmatismul, dar cele mai frecvente sunt:
Test de acuitate vizuală – testează capacitatea unei persoane de a se concentra asupra obiectelor la diferite distanțe. Cel mai frecvent, aceasta include citirea literelor pe o „diagramă Snellen” – cu fiecare linie descendentă de litere mai mică decât ultima.
Test de keratometru – dispozitivul de keratometru măsoară gradul de astigmatism corneean. Este capabil să măsoare modul în care corneea focalizează lumina, precum și să detecteze neregulile curbei.
Cum se tratează astigmatismul?
Simptomele astigmatismului pot fi ușoare și uneori nu este nevoie de tratament pentru a vă corecta vederea.
În cazurile în care viziunea este afectată în mod semnificativ de astigmatism, lentilele corective (ochelari sau lentile de contact) sau chirurgia cu laser pot fi utilizate pentru tratarea acesteia – în funcție de tipul pe care îl aveți (regulat sau neregulat).
Lentilele corective, cum ar fi ochelarii sau lentilele de contact, compensează curba neregulată a corneei. Razele de lumină trec prin lentilă și se concentrează pe retină în locul corect pentru a oferi o imagine clară, focalizată. Atât ochelarii, cât și lentilele de contact pot fi eficiente în tratarea astigmatismului, iar tipul de lentilă corectivă pe care o alegeți depinde foarte mult de preferințele personale sau de sfaturile optometristului.
Lentilele de contact pot crește riscul unei infecții oculare – este foarte important să păstrați o igienă bună a lentilelor și să vă asigurați că sunt respectate instrucțiunile de zi cu zi.
De cele mai multe ori, testele de rutină din marea majoritate a opticilor medicale sunt efectuate de către optometrişti. Evista vă oferă şi varianta de a avea un examen oftalmologic complet al ochilor realizat de către un medic oftalmolog specialist în incinta opticilor noastre fără a mai sta la cozile din spitale.
Vă stăm la dispoziție pentru programări și vă așteptăm cu drag să beneficiați de serviciile noastre.