Astigmatismul este un defect comun care apare atunci când curbura corneei sau a lentilei nu este simetrică sau „uniformă’’.
De obicei, este o afecțiune minoră a ochilor pe care o vor avea într-o oarecare măsură, în special cei care poartă ochelari. Cu toate acestea, simptomele pot fi ușoare și corectarea vederii nu este întotdeauna necesară. Astigmatismul este adesea grupat cu două afecțiuni conexe – miopie și hipermetropie – toate definite sub „erori de refracție”. Astigmatismul este cel mai frecvent prezent încă de la naștere, dar se poate dezvolta și în urma leziunilor oculare sau ca o complicație a intervenției chirurgicale oculare.
Tipuri de astigmatism
Există două tipuri de defecte:
- Astigmatism regulat— corneea este curbată mai mult într-o direcție. Este cel mai comun dintre cele două tipuri și poate fi tratat cu ochelari speciali sau lentile de contact.
- Astigmatism neregulat—corneea poate fi inegală și curbată în mai multe direcții sau poate fi curbată mai abrupt în partea de jos. Acest tip de astigmatism poate fi rezultatul unei leziuni oculare care duce la o cicatrice pe cornee. Astigmatismul neregulat poate fi corectat cu lentile de contact, dar nu cu ochelari.
Semne și simptome
Simptomele pot include:
- vedere încețoșată sau neclară
- vedere la apropiere și la depărtare neclară sau distorsionată
- vedere periferică neclară
- dificultate de a distinge anumite forme și detalii
- incapacitatea de a vedea clar între liniile orizontale și vertical.
Dacă nu este tratat, astigmatismul poate provoca:
- dureri de cap
- încordarea ochilor
- dificultăți de lectură
- oboseală, mai ales atunci când faceți sarcini pentru perioade lungi, adică lucrul pe computer și citirea.
Ce cauzează astigmatismul?
Astigmatismul este de obicei cauzat atunci când corneea sau cristalinul nu au forma corectă. Majoritatea persoanelor care au astigmatism se nasc odată cu acesta, totuși nu se știe de ce se întâmplă. Pentru a înțelege astigmatismul și efectele sale, este important să înțelegem cum funcționează ochiul.
Există patru componente principale care ajută funcția ochiului
Corneea și obiectivul—acestea stau în partea din față a ochiului pentru a ajuta la focalizarea luminii care intră, similar cu obiectivul camerei. Acest lucru vă permite să formați o imagine pe retină.
Retina—aceasta se află în partea din spate a ochiului și este un strat de țesut care simte lumina și culoarea. Convertește lumina în semnale nervoase și diferențiază lungimile de undă pentru a interpreta culoarea.
Nervul optic—acesta trimite semnalele electrice de la retină la creier unde sunt decodificate și înțelese.