Ce sunt miopia si hipermetropia?

Miopia și hipermetropia sunt ambele vicii de refracție frecvente ale ochilor. Miopia este un viciu de refracție în care o persoană poate vedea clar obiectele apropiate, în timp ce obiectele îndepărtate par neclare.

La miopie, globul ocular este mai alungit, astfel imaginea se formează înaintea retinei.

Pe de altă parte, hipermetropia este o afecțiune în care o persoană poate vedea încețoșat în special pentru obiectele de apoape. Globul ocular este mai îngust și imaginea este neclară pentru obiectele situate atât la o distanță mai mare, cât și la o distanță mai mică, pentru că se formează în spatele retinei.

Aceste condiții nu apar din cauza statului prea mult în fața televizorului, lucratului la computer sau a cititului îndelungat fără pauză.

Ce este miopia?

Miopia este o boală ereditară, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca cineva să dezvolte miopie proliferează dacă părinții lor au, de asemenea, aceeași tulburare. În plus, șansele dezvoltării miopiei pot crește din cauza mai multor indici legați de mediu. De exemplu, un copil care nu primește suficientă expunere la lumina soarelui și petrece prea mult timp în interior sau stă cu ochii foarte aproape atunci când scrie / desenează / pictează etc. și își obosește ochii mai rapid decât dacă ar păstra o distanța normal. De asemenea, sexul, factorul de vârstă, trăsăturile etnice și ceasul biologic al corpului, adică ritmurile corpului, pot influența dezvoltarea miopiei. Cu toate acestea, în afară de ereditate, orice altceva este ipotetic, deoarece nu există suficiente informații disponibile pentru a stabili o corelație.

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia se poate dezvolta din mai multe motive. Unul dintre ele este că o persoană se naște cu globul ocular prea scurt. Cu toate acestea, în unele cazuri, pe măsură ce copilul devine adult, ochiul devine alungit și, astfel, defectul este corectat de unul singur. În cazurile în care acest lucru nu se întâmplă, individul nu are de ales decât să trăiască cu hipermetropie pentru tot restul vieții sale. Un alt motiv pentru dezvoltarea hipermetropiei ar putea fi puterea convergentă redusă a cristalinului, din cauza funcției de incapacitate a mușchilor ciliari. O astfel de dezvoltare ar putea să apară și din cauza factorului de vârstă, deoarece mușchii ciliari devin din ce în ce mai slabi odată cu creșterea vârstei. În cazuri rare, hipermetropia poate fi, de asemenea, cauzată de creșterea zahărului din sânge (diabet), precum și din cauza tulburărilor vaselor de sânge din retina oculară.

Diferența dintre miopie și hipermetropie

Miopia este un tip obișnuit de viciu de refracție în care elementele din apropiere par normale și clare, dar obiectele îndepărtate par neclare.

Hipermetropia este, de asemenea, un viciu de refracție în care elementele îndepărtate apar clare și normale decât obiectele apropiate.

Formă

Miopia se întâmplă atunci când globul ocular este foarte lung, ceea ce previne lumina care intră din focalizarea directă pe retină.

Hipermetropia se întâmplă atunci când globul ocular este foarte scurt, ceea ce împiedică lumina primită să se concentreze direct pe retină.

Efect

Miopia mare crește riscul detașării retinei. Miopia mare crește, de asemenea, pericolul de cataractă și glaucom. Cataracta este opacizarea lentilei unui ochi. Glaucomul este un tip de boală care determină creșterea presiunii în globul ocular, ce afectează nervul optic (nervul optic transportă semnale de la retină la creier) și poate provocă pierderea treptată a vederii.

Hipermetropia ridicată determină ochiul leneș (ambliopie). De asemenea, provoacă strabism la copii.

Diagnostic

Miopia poate fi diagnosticată prin examinarea ochilor de către un specialist în îngrijirea ochilor. Examenul include un test de acuitate vizuală, adică citirea lucrurilor pe o masă. Acest lucru este adesea urmat de utilizarea unui retinoscop pentru a vedea reflexia de pe retină prin lumină strălucitoare pentru a evalua volumul de eroare de refracție prezent.

Diagnosticul hipermetropiei se bazează pe simptomele și semnele clinice observate. Semnele clinice includ acuitatea vizuală, testul de acoperire, examinarea globilor oculari, a capacelor oculare și a corneei, examinarea cristalinului care poate fi dislocată înapoi. În afară de aceste teste, scanarea ultrasonografică sau biometria arată o lungime antero-posterioară redusă a globului ocular.

Simptome

Miopie: Ochi obosiți și încordați, dureri de cap, încruntare, strabism, vedere încețoșată.

Hipermetropie: vedere incețoșată, dureri de cap, ochi obosiți și încordați. La copii, strabismul (ochii încrucișați) poate apărea atunci când nu este diagnosticată o miopie semnificativă.

Cauze

Miopie: Genetica, sexul, vârsta, atributele etnice, ritmurile circadiene ale corpului și expunerile la mediu – cum ar fi lumina soarelui.

Hipermetropia: Poate fi prezentă încă de la naștere, globul ocular este scurt, glicemia este crescută, funcționarea slabă a mușchilor ciliari și probleme cu vasele de sânge din retina ochiului.

Tratamente

Miopia poate fi tratată prin utilizarea unei perechi de ochelari de vedere cu lentilă concavă sau prin intervenții chirurgicale corective.

Hipermetropia poate fi tratată prin utilizarea de ochelari de vederecu lentile convexe sau prin intervenții chirurgicale corective.

De cele mai multe ori, testele de rutină din marea majoritate a opticilor medicale sunt efectuate de către optometrişti. Evista vă oferă şi varianta de a avea un examen oftalmologic complet al ochilor realizat de către un medic oftalmolog specialist în incinta opticilor noastre fără a mai sta la cozile din spitale.

Programează-te la o consultație gratuită în oricare dintre locațiile noastre completând acest formular.

Vă așteptăm cu drag să beneficiați de serviciile noastre și să descoperiți cele peste 1000 de modele de rame de ochelari de vedere.

Articole Relevante

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Ochelarii de vedere sunt o modalitate ușoară de a vă corecta vederea. Dar există atât de multe tipuri de lentile,…
Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Pentru persoanele fără probleme oculare sau factori de risc Consultați un specialist în îngrijirea ochilor pentru un screening inițial al…
Noțiuni de bază pentru examenul oftalmologic și testarea vederii

Noțiuni de bază pentru examenul oftalmologic și testarea vederii

Când ar trebui să aveți un examen oftalmologic? Screeningul vederii în copilărie De la naștere până la adolescență, ochii copiilor…

Programează-te pentru o consultație gratuită!