Cititul pe întuneric este rău pentru ochii tăi?

Citirea în întuneric nu vă va deteriora ochii, adică, nu vă va afecta vederea permanent.
Și dacă ați auzit că citirea în lumină slabă poate provoca miopie – ei bine, nici asta nu este adevărat.

Dar citirea în întuneric vă poate oferi durere temporara a ochiilor ? Da, se poate — citirea în întuneric sau în lumină slabă poate provoca oboseală ochilor. Și uneori acest lucru poate „durea”, ceea ce înseamnă că poate provoca intepaturi sau alte simptome incomode.

Din fericire, oboseala ochilor este temporară și nu vă va răni ochii în niciun fel permanent. (Dacă vă place să citiți sub plapumă noaptea târziu, continuați și răsuflați ușurat.)
Suntem aici pentru a face lumină asupra modului în care lectura în întuneric vă poate afecta ochii. Citiți mai departe pentru câteva sfaturi utile despre cum să evitați oboseala ochilor de la lectura noaptea târziu.

Cum citirea în întuneric poate provoca oboseală oculară

Chiar dacă te consideri o bufniță de noapte, ești totuși doar un om – nu ai viziunea nocturnă ascuțită pe care o au bufnițele. Pentru ochii oamenilor, citirea în lumină slabă este o muncă grea. Și ca și alte părți ale corpului nostru, ochii noștri obosesc dacă muncesc din greu. Această oboseală oculară este cunoscută și sub denumirea de oboseală a ochilor. Dacă aveți oboseală ochilor, este posibil să aveți o senzație de ochi grei și suprasolicitați.

Alte simptome comune ale oboselii oculare sunt durerile de cap, ochi iritați, dureri de umăr sau gât, vedere încețoșată și vedere dublă.

Iată câteva motive pentru care lumina slabă vă poate încorda ochii:

  • În lumină slabă, este mai greu pentru ochii tăi să se concentreze.
  • Pe măsură ce îmbătrânim, vederea noastră scade în mod natural, uneori mai vizibil în lumină slabă. Aceasta este o afecțiune numită prezbiopie.
  • Miopia și astigmatismul ar putea face lectura în lumină slabă mai dificilă.

Alte afectiuni oculare netratate ar putea agrava oboseala ochilor. Oamenii pot clipi mai puțin când iluminarea este slabă. Acest lucru poate duce la sindromul de ochi uscat și oboseala oculară.

Dar citirea pe ecrane digitale?

Utilizarea unui telefon, iPad, Kindle sau alte dispozitive electronice poate părea o modalitate excelentă de a citi în întuneric.

La urma urmei, lumina este încorporată chiar în interior. Dar citirea pe un dispozitiv digital în întuneric poate provoca și oboseala ochilor.

Privirea la un ecran luminos în lumină slabă este o muncă dificilă pentru ochi. Îți obligă ochii să se adapteze constant între ecranul luminos și camera întunecată. Acest lucru poate duce la un anumit tip de oboseală oculară cunoscută sub numele de oboseala digitală a ochilor sau sindromul vederii computerizate.

Cum să evitați oboseala ochilor de la citirea în întuneric?

Cel mai simplu mod de a evita citirea în întuneric este destul de evidentă: aprindeți o lumină. Dar există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce oboseala ochilor: Dacă citiți pe un ecran digital, întrebați un optometrist despre ochelarii anti-oboseală și cu lumină albastră.

Încercați să faceți camera pe care o citiți la o luminozitate similară cu cea a ecranului dacă citiți pe un dispozitiv digital. Dacă vă confruntați cu oboseala ochilor citind în orice lumină (nu doar pe întuneric), întrebați-vă optometristul despre ochelarii de citit.

Amintiți-vă să clipiți. Acest lucru lubrifiază ochii, ceea ce poate reduce oboseala ochilor. După indicația medicului dumneavoastră, utilizați picături pentru ochi lubrifiante.

Urmați regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, faceți o pauză de 20 de secunde pentru a privi ceva la 20 de metri distanță. Țineți pasul cu examenele optometrice regulate pentru a vă asigura că rețeta dumneavoastră rămâne la zi. Citiți, dar luați în considerare semnele de oboseală a ochilor

Oboseala ochilor de la citirea în întuneric ar putea îngreuna temporar vederea bine, ceea ce ar putea fi nesigur și inconfortabil. Deci nu este ceva de ignorat. Dar oboseala ochilor nu este o condiție periculoasă pe termen lung și, în general, dispare atunci când vă odihniți ochii.

Articole Relevante

Poate lumina soarelui să vă dăuneze ochii?

Poate lumina soarelui să vă dăuneze ochii?

Ne protejăm pielea de soare cu loțiuni, îmbrăcăminte și alte accesorii (umbrelă de soare, cineva?). Dar știai că și ochii…
Pot pune lentilele de contact în apă?

Pot pune lentilele de contact în apă?

Răspunsul este nu – nu ar trebui să vă puneți niciodată contactele în apă! Apa și soluția de contact pot…
Fotokeratita

Fotokeratita

Fotokeratită: Ochii tăi pot fi arși de soare? Fotokeratita, sau cheratita ultravioletă (keratită UV), este o afecțiune temporară a ochilor…

Programează-te pentru o consultație gratuită!