Fotokeratita

Fotokeratită: Ochii tăi pot fi arși de soare?

Fotokeratita, sau cheratita ultravioletă (keratită UV), este o afecțiune temporară a ochilor care seamănă mult cu o arsură solară. Dar în loc să îți fie afectată pielea, sunt ochii tăi. De fapt, fotokeratita este uneori denumită ochi arși de soare și poate provoca dureri oculare destul de intense.

În acest ghid, vom discuta cauzele, simptomele și tratamentul pentru fotokeratită și vom explora ce puteți face pentru a o preveni.

Cauzele și factorii de risc ale fotokeratitei

Fotokeratita apare atunci când ochii neprotejați sunt expuși prea mult la razele ultraviolete (UV). Acest lucru provoacă leziuni ale celulelor corneei (cupola transparentă care acoperă ochiul). Fotokeratita poate afecta și conjunctiva, care este țesutul care acoperă interiorul pleoapelor și albul ochilor. Ambele tipuri principale de raze UV ​​- UVA și UVB – vă pot deteriora ochii.

Activitățile în aer liber vă pot crește riscul de fotokeratită, în special la altitudini mari sau în locații super însorite. Poate apărea atunci când lumina soarelui se reflectă pe suprafețe precum zăpada, gheața, apa sau nisipul. Privirea directă la soare – inclusiv în timpul unei eclipse solare fără un dispozitiv de vizualizare – poate provoca, de asemenea, fotokeratită.

Ce este orbirea zăpezii?

Orbirea zăpezii este un tip de fotokeratită cauzată de lumina soarelui care se reflectă pe gheață sau zăpadă. Este obișnuit în apropierea polului nord sau sud sau la altitudini mari, unde aerul este slab.

Persoanele care se angajează în activități de zăpadă în alte locuri pot avea și fotokeratită. Dacă mergeți la schi, cu snowmobilul sau alpinism, asigurați-vă că utilizați o protecție adecvată a ochilor pentru a evita orbirea zăpezii.
Alte cauze ale fotokeratitei

Puteți obține fotokeratită din surse de lumină UV, altele decât soarele, inclusiv:

  • Paturi de bronzat sau cabine cu lumini UV artificiale
  • Anumite echipamente de sudare
  • Proiectoare folosite în fotografie
  • Lumini laser
  • Lămpi cu halogen sau alte lumini foarte strălucitoare, cum ar fi luminile de autostradă
  • Scântei electrice
  • Fulger

Simptome de fotokeratită

Deoarece fotokeratita este ca o arsură solară la ochi, simptomele pot dura câteva ore să apară după expunerea la soare, la fel ca o arsură solară pe piele. Și simptomele dumneavoastră vor fi mai severe cu cât sunteți expus mai mult timp la lumina UV. Încercați să rezistați nevoii de a vă freca ochii, deoarece acest lucru ar putea provoca mai mult disconfort (la fel ca și când frecați o arsură solară pe piele).

Simptomele posibile ale fotokeratitei includ:

  • Durere oculară
  • Senzatie arzatoare
  • Înroșirea ochilor
  • Vedere încețoșată
  • Ochii umezi
  • Umflarea ochilor
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • Senzație de mizerie sau senzația de ceva blocat în ochi
  • Durere de cap
  • Pleoape zdruncinate
  • Modificări temporare ale vederii, cum ar fi un efect de halou în jurul luminilor

Cât durează fotokeratita?

Fotokeratita este temporară și tinde să dispară cu odihnă după o zi sau două. Cu toate acestea, expunerea pe termen lung la UV vă poate expune riscului pentru alte afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.

Tratamentul fotokeratitei

Cel mai bine este să consultați un optometrist sau un oftalmolog pentru a diagnostica fotokeratita. Ei vor avea expertiza pentru a evalua severitatea și vor oferi cele mai bune sfaturi pentru tratament pentru a vă ușura simptomele.

Medicul dumneavoastră de ochi vă poate recomanda:

  • Intrarea într-o cameră întunecată: evitarea luminii cât mai mult posibil poate ajuta la simptome.
  • Scoaterea lentilelor de contact: Experții recomandă să vă îndepărtați imediat lentilele de contact dacă aveți simptome de fotokeratită.
  • Utilizarea picăturilor pentru ochi: medicul dumneavoastră vă poate sugera picături pentru ochi pentru a ajuta la lubrifierea și calmarea ochilor. Sau ar putea prescrie picături pentru ochi cu antibiotice pentru a preveni sau a trata o infecție.
  • Folosind o compresă rece: o cârpă rece sau un pachet de gheață plasat peste ochii închiși poate ușura o parte din disconfortul și umflarea pleoapelor.
  • Luarea de medicamente pentru durere: un medic poate sugera un medicament pentru calmarea durerii pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

Cum să preveniți fotokeratita

Puteți ajuta la prevenirea fotokeratitei, fără a privi direct nicio sursă de lumină UV strălucitoare. Spune-o cu noi: Privind direct la soare, îți va deteriora ochii. Dacă doriți să priviți o eclipsă de soare, asigurați-vă că utilizați ochelari speciali și siguri pentru vizualizarea solară și dispozitive portabile.

Purtarea mereu de ochelari de protecție adecvate activităților dvs. poate ajuta la prevenirea fotokeratitei. Dacă veți fi în aer liber, înseamnă ochelari de soare care blochează UVA și UVB (sau ochelari de protecție pentru zăpadă). Echipamentele speciale pentru sudori pot ajuta și la prevenirea fotokeratitei.

Articole Relevante

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Cum să alegi ochelarii pentru corectarea vederii

Ochelarii de vedere sunt o modalitate ușoară de a vă corecta vederea. Dar există atât de multe tipuri de lentile,…
Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Când ar trebui să vedeți un oftalmolog?

Pentru persoanele fără probleme oculare sau factori de risc Consultați un specialist în îngrijirea ochilor pentru un screening inițial al…
Noțiuni de bază pentru examenul oftalmologic și testarea vederii

Noțiuni de bază pentru examenul oftalmologic și testarea vederii

Când ar trebui să aveți un examen oftalmologic? Screeningul vederii în copilărie De la naștere până la adolescență, ochii copiilor…

Programează-te pentru o consultație gratuită!