Poate lumina soarelui să vă dăuneze ochii?

Ne protejăm pielea de soare cu loțiuni, îmbrăcăminte și alte accesorii (umbrelă de soare, cineva?). Dar știai că și ochii tăi au nevoie de protecție solară? Expunerea directă sau supraexpunerea la lumina soarelui vă poate dăuna ochilor. Poate duce chiar la daune grave sau permanente în timp.

În acest articol, vom discuta despre modul în care soarele vă poate deteriora ochii, cum să determinați dacă aveți ochi afectați de soare și ce puteți face pentru a vă proteja de soare.

Probabil ai auzit că lumina soarelui este bună pentru tine și, în multe privințe, este adevărat. Este o sursă excelentă de vitamina D, care este necesară pentru un organism sănătos. 

Dar lumina soarelui poate avea și un impact negativ dacă nu ești atent. Când ochii tăi sunt expuși la multă lumină solară, razele UV îți pot deteriora ochii în mai multe moduri.

Daune UV la nivelul ochilor

Lumina soarelui este o sursă de radiații ultraviolete (UV). Iluminatul artificial și paturile de bronzat pot produce, de asemenea, raze UV. Aceste raze pot deteriora structura ochiului în timp și cu suficientă expunere.  Lumina UV poate deteriora mai multe părți ale ochiului, inclusiv țesutul de suprafață, corneea și cristalinul. Acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de apariție a diferitelor boli oculare.  Iată câteva afecțiuni și boli ale ochilor la care poate contribui expunerea excesivă la soare: 

 • Cataracta
 • Degenerescenta maculara
 • Cancer legat de ochi sau pleoapă
 • Fotokeratită, inclusiv orbirea zăpezii

Simptomele leziunilor oculare de la soare

 Daunele solare ale ochilor pot duce la semne pe termen scurt sau lung. Simptomele pot să nu fie întotdeauna evidente și, de obicei, variază de la o persoană la alta.  Dacă crezi că s-ar putea să ai ochii afectați de soare, iată câteva semne revelatoare pentru mulți oameni cu experiență de deteriorare a soarelui: 

 • Vedere încețoșată
 • Senzație de zgârietură în ochi
 • Ochii umezi
 • Roșeață sau durere în ochi
 • Sensibilitate la lumină
 • Halouri (cercuri luminoase sau inele în jurul luminii) în viziunea ta
 • Pierderea temporară a vederii

Dacă încă nu sunteți sigur, poate fi o idee bună să vă adresați optometristului și să programați un examen oftalmologic cuprinzător. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, medicul dumneavoastră vă poate arunca o privire și vă poate ajuta să determinați ce se întâmplă și ce să faceți în acest sens.

Puteți repara ochii deteriorați de soare?

Vești bune – cele mai multe simptome ale expunerii la soare vor dispărea după puțin timp – uneori în câteva ore sau zile.  Cu toate acestea, afecțiunile oculare mai grave legate de leziunile solare, cum ar fi cataracta sau degenerarea maculară, pot să nu dispară de la sine.

Aceste afecțiuni necesită de obicei tratament.  Așadar, atunci când observați dureri sau modificări ale vederii care persistă după câteva zile, contactați medicul dumneavoastră pentru a solicita ajutor medical.

Cum să vă protejați ochii de soare?

Îngrijirea corectă a ochilor atunci când sunteți la soare poate ajuta la prevenirea daunelor UV. Luați în considerare următoarele sfaturi de prevenire:

Utilizați ochelari de soare cu protecție UV

Este ușor să presupunem că toți ochelarii de soare vă vor proteja ochii de soare. Dar nu este întotdeauna cazul. Unele lentile nu au protecția necesară, așa că ochii tăi pot fi expuși la razele UV dăunătoare, în ciuda măsurilor de precauție. Când cumpărați ramele perfecte, este esențial să priviți ochelarii de soare care oferă protecție UV 100%. Dacă nu sunteți sigur de ochelarii de soare actuali, poate că este timpul să luați în considerare o nouă pereche. Investiția într-o pereche bună de ochelari de soare vă poate proteja ochii de problemele legate de soare în viitor. (Și cui nu-i place un nou accesoriu?) 

Purtați o pălărie

 Este întotdeauna o idee bună să porți o pălărie ori de câte ori ești afară. De ce? Unii experți cred că unele pălării pot reduce cantitatea de radiații UV la care sunt expuși ochii cu până la 50%.  Adăugarea unei pălării cu boruri largi la aspectul tău în aer liber vă poate proteja ochii, urechile, fața și scalpul de efectele nocive ale razelor UV.  Evitați să priviți direct la soare

Nu priviți niciodată direct în soare.

Am auzit-o o dată, de două ori – de atâtea ori! De ce repetarea? Este atât de important. Privirea direct la soare poate fi dăunătoare sănătății ochilor.  Când privești direct la soare (fără protecție), acesta poate afecta retina sau corneea și poate duce la alte afecțiuni oculare grave.

Protejați-vă ochii cu ochelari de soare UV!

Ochii tăi au nevoie de la fel de multă protecție împotriva soarelui ca și restul corpului. Din acest motiv, ochelarii de soare – cu protecție UV, desigur – pot fi cel mai bun prieten al tău pentru a combate daunele solare asupra ochilor. La sfârșitul zilei, protecția solară se referă la accesorii! O pereche grozavă de ochelari de soare (cu sau fără rețetă) și o pălărie elegantă pot face mai mult decât să adauge fler look-ului tău. Îți pot păstra și ochii în siguranță.

Articole Relevante

Pot pune lentilele de contact în apă?

Pot pune lentilele de contact în apă?

Răspunsul este nu – nu ar trebui să vă puneți niciodată contactele în apă! Apa și soluția de contact pot…
Fotokeratita

Fotokeratita

Fotokeratită: Ochii tăi pot fi arși de soare? Fotokeratita, sau cheratita ultravioletă (keratită UV), este o afecțiune temporară a ochilor…
Cum știi dacă ai nevoie de ochelari?

Cum știi dacă ai nevoie de ochelari?

Te-ai trezit vreodată micsorând ochii la un rând de text și întrebându-te: Am nevoie de ochelari?Probabil cunoașteți unele dintre cele…

Programează-te pentru o consultație gratuită!