Pot plange daca port lentile?

Absolut! Plânsul cu lentile de contact nu vă dăunează ochiului și nu este un motiv de îngrijorare majoră. Dar poate îngreuna vederea, deoarece glandele din pleoape produc lacrimi suplimentare, care lasă depuneri pe lentile. Chiar dacă acest lucru nu va crea probleme, s-ar putea să aveți uneori lentile tulburi din cauza asta.

Deci ce faci? Este tentant să vă frecați ochii când nu puteți vedea, dar încercați să evitați acest lucru. Frecarea ochilor poate determina mișcarea lentilelor, ceea ce duce la iritații.

În acest articol, ne vom uita la efectele secundare și beneficiile plânsului în contactele tale.

Lacrimile sunt sănătoase și utile

Înainte de a discuta despre modul în care plânsul i-ar putea afecta pe purtătorii de contact, să ne gândim mai întâi ce fac lacrimile și de ce sunt atât de importante.

Care este scopul lacrimilor?

Lacrimile mențin ochii umezi și lubrifiați, protejându-i de iritanți și furnizând nutrienții necesari pentru a vă menține ochii sănătoși. Aceste beneficii ale lacrimilor sunt esențiale pentru oricine, dar pot fi deosebit de utile dacă aveți contacte. Pentru purtătorii de contact, lacrimile vă permit să purtați lentilele confortabil. Dacă ochii tăi nu produc suficiente lacrimi (o afecțiune cunoscută sub numele de ochi uscați), s-ar putea să întâmpinați iritații oculare și chiar probleme de vedere. Pentru a obține aceste beneficii pentru ochi sănătoși, de fapt nu trebuie să plângi. Ochii sănătoși produc în mod regulat lacrimi, fie că plângem sau nu. De fapt, ochii noștri produc mai multe tipuri de lacrimi.

Tipuri de lacrimi

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, corpul tău produce trei tipuri de lacrimi: bazale, reflexe și emoționale. Să vedem cum funcționează fiecare:
Lacrimile bazale acționează ca un scut pentru a lubrifia, hrăni și proteja ochii de murdărie sau alte resturi.
Lacrimile reflexe curăță iritanții nocivi. Puteți observa că ochii tăi produc lacrimi reflexe atunci când ești aproape de fum sau tăiați o ceapă. Ochii tăi pot produce și lacrimi reflexe dacă un obiect străin, cum ar fi o genă sau o particule de praf, pătrunde în ochi. Lacrimile emoționale fac parte dintr-un răspuns la emoții puternice, cum ar fi bucuria, tristețea sau furia.
Aceste trei tipuri de lacrimi vă ajută ochii să rămână sănătoși și să funcționeze corect.

Ce se întâmplă dacă plângi cu contactele?

Când plângi în timp ce purtați lentile de contact, poate ajuta la lubrifierea și umezirea lentilelor. Acest lucru permite contactelor tale să se miște mai ușor în jurul ochiului, ceea ce le face și mai confortabil de purtat. Cu toate acestea, chiar dacă plânsul cu lentilele de contact vă oferă mai multă umiditate, vă poate afecta și vederea și modul în care lentilele plutesc pe ochi. Lacrimile tale ar putea determina deplasarea lentilelor tale de contact, ceea ce ar putea crea un sentiment ciudat sau inconfortabil. De asemenea, vă poate încețoșa vederea din cauza lacrimilor suplimentare de pe suprafața ochiului.

Efectele secundare ale plânsului cu lentile de contact

Plânsul cu lentilele de contact în interior este perfect sigur, dar există șansa să experimentezi unele efecte secundare. Să trecem peste unele dintre cele mai frecvente efecte secundare.

Vedere încețoșată

Deși lentilele de contact pot gestiona o anumită cantitate de lacrimi normale, plânsul în ele poate provoca, de asemenea, vederea încețoșată pentru o scurtă clipă.

De ce? Ochiul creează lacrimi suplimentare, care lasă depuneri uleioase sau reziduuri pe cristalin. Acest lucru vă poate tulbura vederea. Curata-ti intotdeauna lentilele de contact in mod corespunzator dupa ce plangi sau scoate-le o vreme pentru a-ti odihni ochii.

Lentilele de contact se agață de pleoape

Plânsul poate crea o cantitate excesivă de lacrimi. Cu umiditatea suplimentară, una sau ambele lentile de contact se pot mișca și se pot atașa de pleoape sau gene. Uneori este ușor de spus când se întâmplă acest lucru, dar când nu se întâmplă, cel mai evident semn este vederea încețoșată.

Lentilele se blochează sub pleoapă

Chiar dacă plânsul cu lentilele de contact în interior este sigur, poate provoca ochi roșii sau iritarea ochilor. În unele cazuri, lentilele tale se pot deplasa din cornee și se pot bloca sub pleoape.

Încercați să evitați să vă frecați ochii pentru a preveni deplasarea lentilelor.

Dacă lentilele tale de contact se blochează sub pleoapă, încearcă să le pui la loc. Dacă acest lucru nu funcționează și nu sunteți sigur ce să faceți, contactați imediat medicul optometrist.

Lentilele iti cad din ochi

Deoarece producția de lacrimi crește atunci când plângi, creează mai multă umiditate în ochi, permițând lentilelor de contact să se miște mai ușor. Ar trebui să știți că posibilitatea ca lentilele de contact să vă cadă depinde de tipul de lentile de contact pe care le purtați.

Contactele moi rareori ies (chiar și după plâns), dar acest lucru se poate întâmpla dacă utilizați lentile de contact rigide permeabile la gaz (RGP) sau „dure”.

Da, poți plânge cu contactele tale, dar curăță-le după!

Dacă purtați regulat lentile de contact, probabil că veți plânge cu lentilele la un moment dat. Din fericire, este sigur să faceți acest lucru și nu va provoca niciun rău atâta timp cât evitați să vă frecați sau să vă atingeți ochii.

Plânsul cu lentilele de contact poate provoca unele efecte secundare enervante (cum ar fi miscarea lentilelor de contact sau momente de vedere încețoșată), dar de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare.

Pe măsură ce vă calmați după plâns, este întotdeauna o idee bună să vă curățați lentilele și/sau să le scoateți puțin pentru a evita orice iritație.

Programeaza-te la un consult si o proba a lentilelor gratuite si afla care model ti se potriveste cel mai bine!

Articole Relevante

Poate lumina soarelui să vă dăuneze ochii?

Poate lumina soarelui să vă dăuneze ochii?

Ne protejăm pielea de soare cu loțiuni, îmbrăcăminte și alte accesorii (umbrelă de soare, cineva?). Dar știai că și ochii…
Pot pune lentilele de contact în apă?

Pot pune lentilele de contact în apă?

Răspunsul este nu – nu ar trebui să vă puneți niciodată contactele în apă! Apa și soluția de contact pot…
Fotokeratita

Fotokeratita

Fotokeratită: Ochii tăi pot fi arși de soare? Fotokeratita, sau cheratita ultravioletă (keratită UV), este o afecțiune temporară a ochilor…

Programează-te pentru o consultație gratuită!