Ochii uscați sunt o afecțiune comună a ochilor care afectează milioane de oameni în fiecare an. Dacă ați avut ochi uscați, probabil că ați simțit un anumit nivel de disconfort din cauza asta. Uneori s-ar putea să aveți ochi lăcrimați sau o senzație de zgârietură. Și dacă nu este abordată, sindromul de ochi uscat poate duce la alte probleme oculare. Acest articol va discuta cauzele ochilor uscați, unele simptome de ochi uscați pe care le puteți experimenta și opțiunile de tratament pentru a vă ajuta să gestionați mai bine această afecțiune a ochilor.
Ce este ochiul uscat?
Ochiul uscat (cunoscut și sub numele de sindromul de ochi uscat) este o afecțiune în care ochii nu pot produce lacrimi de calitate suficientă pentru a lubrifia suprafața ochiului. De obicei, în cazul sindromului de ochi uscat, ochii tăi nu produc suficiente lacrimi sau nu produc lacrimi care funcționează așa cum ar trebui. Când lacrimile își fac treaba, ele oferă o peliculă protectoare de umiditate care menține ochii umezi pe tot parcursul zilei și ajută la oprirea pătrunderii corpurilor străine (de exemplu, praf, murdărie etc.) și să vă dăuneze ochii. Dacă aveți sindromul de ochi uscat, ochilor tăi le lipsește acest film protector de lacrimi. Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca diverse afecțiuni ale ochilor, cum ar fi inflamația ochilor sau o infecție.
Tipuri de ochi uscat
Ochii uscați pot fi temporari sau cronici. Există două tipuri principale de ochi uscați cronici. Uneori, tipul poate afecta tratamentul recomandat de oftalmolog.
Ochi uscat apos cu deficit de lacrimi Acest tip de sindrom de ochi uscat apare atunci când glandele lacrimale produc lacrimi cu un nivel scăzut de componentă a apei. Acest lucru face imposibil ca suprafața ochiului să rămână hidratată.
Ochi uscat prin evaporare
Ochiul uscat prin evaporare apare atunci când glandele Meibomian (glande mici din pleoape) devin inflamate și nu pot funcționa corect. Aceste glande adaugă lacrimilor o substanță uleioasă în mod natural pentru a le împiedica să se evapore prea repede.
Simptomele de ochi uscat
Sindromul de ochi uscat provoacă adesea disconfort sau dureri oculare. S-ar putea să simți că ceva ți s-a blocat în ochi (cum ar fi o genă deranjantă) sau ai putea chiar să simți o senzație de arsură. Cu toate acestea, simptomele vor varia în funcție de fiecare persoană.
Iată câteva semne comune la care trebuie să fiți atenți:
- Vedere încețoșată
- Ochi arși sau usturători
- Dificultate în a menține ochii deschiși
- Disconfort la purtarea lentilelor de contact
- Sensibilitate la lumină
- Mucus în jurul ochiului
- Ochi roșii
- Ochi care zgârie
- Ochii umezi
Ce cauzează uscarea ochilor?
După cum am menționat, sindromul de ochi uscat este cauzat de o lipsă de lacrimi sau lacrimi care nu funcționează corect.
Există mai multe cauze care pot duce la uscarea ochilor, inclusiv:
- Anumite medicamente, cum ar fi unele medicamente pentru alergii sau antidepresive
- Factori de mediu, cum ar fi vântul, fumul sau climatul uscat
- Alergii legate de ochi
- Afecțiuni oculare, cum ar fi blefarita
- Clipire rar, care poate apărea în timp ce o persoană se concentrează
- Reacție negativă la picături pentru ochi
- Deficit de vitamina A
În afară de aceste cauze, unii oameni pot avea mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune decât alții.
De exemplu, mulți oameni pot dezvolta ochi uscați pe măsură ce îmbătrânesc. Corpul produce în mod natural mai puține lacrimi pe măsură ce omul îmbătrânește, așa că este obișnuit ca adulții să experimenteze simptome de ochi uscat mai târziu în viață.
Să trecem în revistă unii dintre cei mai comuni factori de risc asociați cu sindromul de ochi uscat.
Cine este expus riscului de a avea ochi uscat?
- Sindromul de ochi uscat se poate întâmpla oricui, dar următoarele persoane pot avea un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune:
- Adulți cu vârsta de 50 de ani sau mai mult
- Purtători de lentile de contact
- Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Sjogren sau lupusul
- Persoane care au suferit o intervenție chirurgicală refractivă (operație cu laser a ochilor)
- Fumători sau persoane care sunt în contact regulat cu fumatul pasiv
- Persoanele de sex feminin
Tratament pentru ochi uscați
Există diferite moduri de a trata ochii uscați, dar lacrimile artificiale sunt cea mai comună metodă de tratament. Aceste picături pentru ochi pot lubrifia și hidrata ochii. Sunt disponibile atât picăturile eliberate fără prescripție medicală, cât și picăturile pe bază de rețetă și poate fi nevoie de câteva încercări și erori pentru a găsi tipul de picături pentru ochi care funcționează pentru dvs.
Dacă picăturile oftalmice fără prescripție medicală nu sunt suficiente, vă recomandăm să discutați cu optometristul dumneavoastră sau cu un oftalmolog. Aceștia pot recomanda picături pentru ochi, unguente, dopuri pentru canale lacrimale (dopuri punctale), suplimente sau modificări ale stilului de viață pentru a vă îmbunătăți starea. În cazuri mai grave, ei pot recomanda și o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, această metodă de tratament este deosebit de rară.
Ochii uscați sunt tratabili
Ochii tăi au nevoie de hidratare pentru a rămâne sănătoși și, fără o lubrifiere adecvată, ochii tăi uscați pot duce la afecțiuni mai grave de sănătate. Deși nu există un tratament final, sindromul de ochi uscat este tratabil și gestionabil.
Cel mai bine este să discutați cu optometristul dvs. dacă credeți că aveți sindromul de ochi uscat. Ele vă pot ajuta să alegeți cea mai eficientă acțiune de luat, inclusiv cele mai bune picături pentru ochi pentru ochi uscați.